Vrijmetselaars in Venlo
een eeuwenoude traditie in ere hersteld

De loge La Simplicité bestaat uit broeders die veelal in Venlo of omgeving wonen. Werkend onder de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden.

Tijdens de comparitie avonden staat de inhoud voorop, waarbij we streven naar een hoog niveau van de inleidende bouwstukken, zonder dat we de 7e graad verwaarlozen. 

De bijeenkomsten zijn niet massaal, eerder intiem, wat doorgaans zorgt voor een eigen sfeer. Het Loge embleem bestaat uit een vijfpuntige ster ofwel een pentagram binnen een Ouroboros. Het embleem werd in de zegel van La Simplicité gebruikt.

Tussen de punten van het pentagram staat VENLO, in het midden van het pentagram staat een cirkel met daarin een S van La Simplicité. De punten van het pentagram zijn rood en half gestreept zwart-rood. De benaming Ouroboros komt uit het Grieks en betekent staart-eter. Het is een symbool uit de alchemie en een van de oudste mythische symbolen die we kennen. Het komt voor in de Azteekse mythologie, de Chinese mythologie en in vele andere. Het is een afbeelding van een slang of een draak die in zijn eigen staart bijt (deze opeet) en op die manier een eeuwige cirkel vormt. Het symboliseert de cyclische aard van de natuur, het eeuwige terugkeren en de eenheid van alles. In sommige afbeeldingen is de slang half licht gekleurd  (of wit) en half donkergekleurd (of zwart) wat een twee-eenheid voorstelt, zoals Yin en Yang. Maar er zijn talloze vormverschijningen van deze Oerslang.